Vår vänby i Ryssland

Ryssland sommaren 2014?

Vi hade ett kort besök av tre unga kvinnor från Ryssland. En av dem, Katja, var 13 år och kunde inte många ord engelska första gången hon kom hit. Idag är hon 25 år, universitetsutbildad, jobbar och talar flytande engelska! Det är otroligt roligt att få följa dem. Hon kunde också berätta om alla våra barn och ungdomar som varit här. För de flesta har det gått riktigt bra.

Några är gifta och har barn, nästan alla har universitetsutbildningar och jobb. Men tyvärr har en flicka drabbats av cancer (men hon är på bättringsvägen) och någon enstaka har varit på glid, men är på banan igen. Nästan alla har flyttat från byn till Petrozavodsk eller St Petersburg. Skolan som hade nästan 200 elever för 14 år sedan, har nu ett 20-tal, och de två högsta klasserna bussas till den större grannbyn.

Glädjande är det också att de flesta fått det bättre ekonomiskt och har en ljus framtidstro.

Vi är några som är jättesugna  på att åka dit nästa sommar. Vill någon hänga på? Vi åker personbil eller minibuss, beroende på hur många vi blir, via Vasa. Det är ca 70 mil och vi räknar med att vara borta fem-sju dagar, inkl resa. Resa, boende och mat i Ryssland bekostas av Rysslandsgruppen. Vi vet inte när vi åker, men är du intresserad, hör av dig redan nu, så hittar vi datum som kan passa så många som möjligt.

Desirée Kemi-Wikzén, 070-322 14 58, desiree.kemi.wikzen@gmail.com

Rysslandsbarn i sommar?

Kan du tänka dig att ha två ryska barn boende hos dig i sommar? Det handlar om en vecka, troligen i augusti, så de får vara med på Musikfesten. Vi kan tyvärr inte ge dig någon ekonomisk ersättning, men vi törs lova att du får en rolig vecka, och framförallt betyder din insats oerhört mycket! Du håller med mat och husrum, sedan sköter vi aktiviteterna på dagar och kvällar. Men du, och din familj, får självklart delta i dem om ni vill.

Hör av dig! Desirée, 300 49, 070-322 14 58, desiree.kemi.wikzen@gmail.com

PS Vi sonderar intresset nu. Sedan bestämmer vi hur vi gör.

Sockervadd

I våra hjärtan finns en liten by i Ryssland med fantastiskt varma, generösa och kärleksfulla människor. Det är vår vänby Ryaymyalya (uttalas Reimilä). I byn bor ungefär 600 personer och fattigdomen är påtalig.

Vi besöker varandra varje sommar: ena året kommer de till oss, och året därpå åker vi till dem. Det har blivit oerhört uppskattade resor. Bakgrunden till vårt utbyte är att Sida och Hushållningssällskapet drev ett projekt för att utveckla byar i ryska Karelen och Tväråbäck fick sin vänby Ryaymyalya hösten 2001.

Ganska snart började vi dock "köra vårt eget race". Nu samlar vi in pengar till de ryska barnens resor via loppmarknader, flyttstädningar, fikakvällar, lotterier med mera. Och inte minst söker vi bidrag från olika organisationer. Sommaren 2007 fick vi bidrag från Rotary, Lions, Tur & Retur och Röda korset i Vännäs samt UNF i Tväråbäck.

Sommaren 2006 åkte nio ungdomar och lika många vuxna dit. Vi fick pengar från Ungdomsstyrelsen till den resan. Några citat från vår gemensamma dagbok:

 • Resan har förändrat mitt liv.
 • Jag är så lycklig och glad över att jag har fått uppleva det här.
 • Det känns i hjärtat.
 • Det är speciellt att vara här, annorlunda, roligt och berörande.
 • God mat.
 • Roligt att se att så mycket hänt.
 • Kul att man kan ha kontakt utan att förstå varandras språk.
 • Resan gav djupare intryck än förväntat.
 • Välkomnandet var helt otroligt.
 • De personliga relationerna var starkare än jag trodde.
 • Jag har lärt mig massor och det har varit en stor upplevelse.
 • Fantastiskt att få träffa nya människor och komma dem så nära så de nästan känns som mina släktingar.
 • Människorna var vänligare och öppnare än andra jag träffat, i Sverige är vi så försiktiga mot främlingar.
 • Jag trodde aldrig det skulle bli så känslosamt - det har varit en känslomässig berg- och dalbana, jag är glad för det, men var inte beredd. Det var en emotionell utmaning.
 • Ryssland har blivit en verklighet för mig.

Citat av en av busschaufförerna, efter utvärderingen sista kvällen:
" - Det är ett privilegium för mig att få åka med en sådan fin grupp. Det är ett stort unikum för er, och få förunnat, att få åka på en resa med så starka och goda ledare som fostrat er i en positiv interaktion. Ni ungdomar är exemplariska och duktiga. Ni har hittat själsfränder när ni diskuterat existensiella frågor med de ryska ungdomarna, och kommit dem inpå livet. Jag har varit på många gruppresor, men aldrig med några som är så seriösa och ambitiösa som er."

Copyright © 2022 TVARABACKSBYGDEN.SE

Allt material som kan ses på sidan är skyddat enligt upphovsrättslagen och ägs av Tväråbäcks Intresseförening, såvida inget annat är angivet.
Inget material på sidan får distribueras, överföras, återanvändas, spridas, modifieras eller användas på annat sätt än för privat bruk utan skriftlig tillåtelse av Tväråbäcks Intresseförening.

Webadministratör: Jim Nordlund
Webmaster: Tommy Dellmar

crossmenu