Frågor och svar

Varför har ni en inflyttningskampanj?
- För att vi råkar ha några lediga hus i bygden, och om vi kan locka hit barnfamiljer, så säkrar vi skolans och förskolans framtid. Vi gillar inte tomma hus, det är mycket roligare med liv och rörelse.

Är det fullt på förskolan?
- Nej, som tur är finns de platser kvar.

Vill ni bara att barnfamiljer ska flytta till er?
- Nej. Självklart är alla välkomna!

Vad har ni i Tväråbäck?
- Förskola, Byarnas Hus (vårt egna hus där vi har idrott, teater, fester, möten med mera), skog, elljusspår, skoterspår, ridhus, fotbollsplan, ishockeyplan, bagarstuga, badsjöar, fiskesjöar, grillplatser, arbetsplatser, Sommarcafé och loppis, turridning med islandshästar, många föreningar där TIF (Tväråbäcksbygdens Intresseföreing) och TIK (Tväråbäcks Idrottsklubb) är störst, After work en gång i månaden, gympa för barn två gånger/vecka, skidaktiviteter, möjligheter för innebandy och fotboll för barn, Musikfest vartannat år, pimpeltävling, rally och en hel del annat!

Har ni bredband?
- Ja, de flesta har fibrer och en del har ADSL. Många har valt att ha IP-telefoni och bredbands-TV.

Hur är mobiltäckningen?
- Mycket bra på de allra flesta ställena.

Jag har hört att Tväråbäck är en aktiv by. Stämmer det?
- Ja, om vi får skryta! Vi är duktiga på att hitta på grejer, och vi försöker se möjligheter istället för problem.

Hur många bor det i byn?
- Tväråbäcksbygden består av 21 byar med cirka 170 hushåll. Centrala Tväråbäck har 49 hushåll, med cirka 130 personer. Jämteböleorten omfattar bland andra byarna Snålltjärn, Jämteböle och Järvdal. Byarna tillsammans har cirka 100  invånare. Och i Stärkesmark bor det omkring 40 personer, och där finns många sommarstugor.

Har ni affär?
- Nej, tyvärr. Den lades ner för många år sedan. Nu får man handla i Vännäs, dit är det ca 1 mil.

Vad finns det i Vännäs?
Antikviteter, arbetsförmedling, apotek, banker, begravningsbyrå, bensinstationer, bibliotek, bilverkstäder, bio, blomsteraffär, buss- och taxibolag, byggfirmor, byggshop, café, camping, cykel- moped-, fiske- och sportaffärer, djuraffär, fastighetsmäklare, folktandvård, frisörer, gratis parkering, gym, gymnasium med riksintag, hotell med restaurang, hud- och nagelvård, ishall,  julmarknad, järnvägsstation, kanotuthyrning, klädbutiker (dam, herr, barn och skor), kyrkor, matbutiker, motormusuem, nybyggarmuseum, optiker, restauranger, post, presentbutiker, privattandläkare, radioflygfält, second handbutiker, skjutbana, Slöjdarnas hus, slalombacke, skiduthyrning, studieförbund, stugby,  systembolag, tennisbana, tryckeri, ur & guld, utomhusbad med 25 och 50 m bassäng + plaskdamm och servering, veterinärstation, vårdcentral, Vännäsdagarna, åkeri och mycket mera. Kort sagt – allt du behöver!

Hur får man sin post?
- Vi har lantbrevbärare, så är du hemma dagtid kan du göra postärenden med henne/honom.

Hur är det med kommunikationer?
- Tyvärr är det svårt att bo i Tväråbäck om man inte har bil. Men det går bussar. Tidtabell för både buss och tåg har du här: tabussen.nu Från Vännäs och Vännäsby går det bra med bussar och tåg. Vi är också duktiga på att samåka.

Är alla släkt med varandra?
- Nej. Vi har ovanligt många som har flyttat hit och inte har någon anknytning alls till bygden. Antalet Stockholmare är så många så de skulle kunna bilda en egen klubb ;)

Vad jobbar folk med?
- Allt möjligt! Vi är läkare, plåtslagare, sjuksköterskor, lokalvårdare, journalister, målare, byggarbetare, låssmeder, bönder, ingenjörer, lastbilschaufförer, elektriker, lärare och kanske 100 andra yrken. Många pendlar till Umeå, många till Vännäs, och en del till Vindeln, och några till Stockholm och någon till London. Och några jobbar i bygden och kan ta cykeln eller sparken till jobbet.

Varför flyttar folk nu?
- Det är ingen stor avflyttning, utan vi har snarare letat lediga/tomma hus med ljus och lykta. Och några tar tillfället i akt att slå till nu. Sedan är det det vanliga: ändrade familjeförhållanden och flytt till andra orter av olika orsaker.

Vilka är det som styr i Vännäs kommun?
- Socialdemokraterna, Moderaterna och Vänsterpartiet.

Copyright © 2012-2024 TVARABACKSBYGDEN.SE

Allt material som kan ses på sidan är skyddat enligt upphovsrättslagen och ägs av Tväråbäcks Intresseförening, såvida inget annat är angivet.
Inget material på sidan får distribueras, överföras, återanvändas, spridas, modifieras eller användas på annat sätt än för privat bruk utan skriftlig tillåtelse av Tväråbäcks Intresseförening.

Webadministratör: Jim Nordlund
Webmaster: Tommy Dellmar

crossmenu